Tłusty Czwartek to taki wyjątkowy dzień w roku, w którym możemy bez wyrzutów sumienia objadać się różnymi smakołykami. Nasza cukiernia co roku ma specjalna ofertę na to święto. Oczywiście znajdą się tradycyjne pączki, faworki i nowości.
Szacuje się, że w Tłusty Czwartek spożywamy przeciętnie około 100 milionów pączków, czyli na jednego mieszkańca Polski przypada 2,5 pączka – wynika z wyliczeń Banku BNP Paribas.
Co przygotowaliśmy na Tłusty Czwartek?
- Pączki z różnymi nadzieniami
- Mini pączusie serowe
- Ptysie z bitą śmietaną
- Eklerki
- Churros
- Oponki (donaty)
- Faworki
Skąd „dzień pączka”?
Tłusty czwartek to święto, którego geneza może sięgać czasów pogańskich, kiedy z kończy się odchodzi zima i nadchodzi wiosna. Jest dużo teorii skąd pochodzą pączki, jedne źródła mówią o czasach starożytnego Rzymu. Pierwsze pączki miały początkowo postać ciasta chlebowego smażonego na smalcu i nadziewane były słoniną lub kraszone skwarkami.
Pączki z wytrawnych na słodkie przekształciły się w Polsce w wieku XVI, a kulisty jego kształt pochodzi z XVIII wieku, gdy masowo zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste. Niektóre pączki miały wewnątrz orzech lub migdał, a osoba która go znalazła mogła liczyć na szczęście, dostatek i powodzenie.
Mniam
Uwielbiam pączusie!!